Училището в село Соколово, община Карнобат да бъде закрито. Това решение взе на последното си заседание общинският съвет.

Причината за драстичната мярка- трайна тенденция за намаляване на броя на децата и невъзможносттда бъдат формирани паралелки с изисквания брой ученици в тях. Това съобщават от пресслужбата на общината.

В началото на настоящата учебна година за обучение в начално училище „Христо Ботев“ в село Соколово са били записани 65 деца, като 55 от тях са от Карнобат, пет от село Драгово и две от село Хаджиите.

По време на проверка през октомври миналата година, инициирана от „Регионален инспекторат на образованието“ Бургас, е било установено, че при вписани в дневниците 65 ученика, в класните стаи са присъствали 32 деца. Втора проверка е установила, че част от учениците/общо 22/ трайно не посещават учебните занятия, защото отсъстват от страната.

Към 1 януари 2018 год. официално броят на децата от I д IV клас е бил намален от 65 на 39, което поставя под въпрос делегирания бюджет в училището, както и качеството на учебния процес. Освен това на предходно свое заседание общинските съветници отказаха да гласуват за дофинансиране на учебното заведение.

Същевременно според статистиката в селата Соколово, Драгово, Хаджиите и Козаре, за които е предназначено училището в Соколово, през 2015 год. са се родили общо едва 3 деца.

Според прогнозите на експертите недостатъчният брой ученици ще попречи на училището да се развива и то ще продължи да съществува като „неустойчива образователна институция. Последиците от това вече са видими и от показаните слаби резултати от децата в Националното външно оценяване в IV клас.

Анализите показват, че няма да могат да се изпълнят изискванията за организация, качество и финансиране на учебния процес в училище „Христо Ботев“ в село Соколово, което поставя учениците му в неравностойно положение спрямо останалите в общината.

Закриването на учебното заведение ще премахне този дисбаланс, смятат съветниците.

Очакванията са с пренасочването на учениците в други общински училища в Карнобат да се гарантира по-добрата им интеграция и по-качественото им образование.

От община Карнобат вече планират как да осигурят много по-добри условия за децата през следващата учебна година. Гарантиран е техният безплатен превоз.

Със своето решение Общинският съвет възложи на кмета Георги Димитров да изготви аргументирано предложение до Министерството на образованието и науката за закриването на НУ „Христо Ботев“