Ромчетата - първолаци ще бъдат пренасочвани към други училища без да се прилага критерият уседналост, само при наличие на свободни места. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев в парламента.

Ромчетата не са привелигировани за прием в първи клас, това е грешен прочит., заяви още Вълчев. Той обясни, че основно правило е най-близкото училище, а общините със свое решение може да пренасочват ромчета към други учебни заведения.Също така това ще се случва с изричното съгласие на родителите на другите деца, които вече са приети в училището.

С поставянето на камери в детските градини само ще маскираме истинския проблем, ще демотивираме учителите, ще изпаднем в спиралата с технически средства да продължаваме да търсим изгубеното доверие. Това обяви по-рано Вълчев в предаването „Тази сутрин” на bTV по повод скандала с агресията към деца в детска градина „Брезичка” в Бургас. Той определи поведението на възпитателите, заснети със скрита камера, като непрофесионално и осъдително. Вълчев добави, че няма как директорът и другите учителите да не са знаели за случващото се. „Нищо не остава скрито с камери или без камери – училищата и детските градини трябва да намерят механизмите за вътрешна регулация“, уточни министърът.