Модерен учебен център с кабинети по изкуства и други видове занимания по интереси за децата, бе открит днес в в двора на ОУ „Любен Каравелов“.Центърът „Академия Европа“се помещава на мястото на Старата баня, като пространството около нея е напълно обновено, а сградата е с положена хидроизолация и въведени мерки за енергийна ефективност. Учебният център разполага още с многофункционална зала, компютърна читалня с електронна библиотека и достъпна среда за хора с увреждания. Заедно с ремонта на старата баня, училището е осигурило средства за детска и спортна площадка, стана ясно по време на официалното откриване.

На официалната церемония по откриването днес присъстваха народните представители Ивелина Василева, Галя Василева, Ася Пеева и Иван Вълков. Гости бяха и общинските съветници Димитър Людиев и Георги Кузманов, който е възпитаник на училището, както и председателят на ОбС-Бургас Костантин Луков, кметът на град Бургас Димитър Николов и зам.-кметът по образованието Йорданка Ананиева.

Директорът на училището Анета Димова благодари на кмета и зам.-кметът за всичко, което правят за образованието в Бургас. Тя изрази благодарността си и към инж. Зоя Димитрова и адвокат Ирен Попов, както и към председателите на училищните настоятелства през годините.

Аз съм прагматичен човек и гледам да си върша работата. Истината е, че тази стара баня ни тормозеше и ни тревожеше всички. Кандидатствахме по няколко проекта. Първият спечелен беше по трансгранично сътрудничество с Турция, но заради национални разногласия, турската страна се отказа от проекта и ние загубихме две много ценни години", заяви кметът Димитър по време на официалното откриване и добави, че проектантите и архитектите много умело са успели да съчетаят корпуса на старата сграда за новите учебни функции. „Надявам се догодина да бъде изградена и спортната площадка, която се явява втора част от проекта“.

На седмокласниците кметът Димитър Николов пожела, чрез външното оценяване да бъдат приети в най-добрите бургаски училища.

Преди Димитър Николов и Ивайло Беловски да прережат лентата на новата сграда, двамата посяха и по една ябълка отпред.

Академията е един от 9-те образователни обекта, които Община Бургас обновява по проект "Подобряване качеството на образованието чрез модернизиране на образователната инфраструктура в град Бургас - І етап". Той се изпълнява в рамките на водената последователна местна политика за модернизация на бургаското образование, като гаранция за устойчиво социално-икономическото развитие на града в следващите години.

В кабинетът за изучаване на китайски език на почетните гости бяха вързани летички в техните имена, изписани с йероглифи.