Скандален случай на учителски методи за възпитание взриви социалните мрежи.


Първокласници в столичното 17-о училище са били принуждавани от учителка да й целуват ръка. Заради случая в учебното заведение бе проведена извънредна родителска среща, продължила повече от два часа.

Скандалните методи на възпитание са приложени във вторник. Тогава по време на занималнята учителка решава да помогне с дисциплината на своята колежка в първи Г клас.

Тогава първолаците са били принуждавани да целуват ръката на учителката.

Родителите сигнализират и за вербално и физическо насилие спрямо децата им.

"Другата госпожа, която за нашите деца е чужда и непозната, е помолила всички деца, целият клас, да станат прави – първо с ръцете горе, докато им умалеят ръцете, след това да клекнат с ръцете напред, докато им умалеят краката. След което едно по едно насила да целунат ръка на госпожата си по френски език", разказа пред bTV Ина Радева, майка на един от първокласниците.

Родителите подават жалба в училището още на следващия ден и внасят сигнал в Инспектората по образование. Ина сезира и полицията, и Агенцията за закрила на детето, заради случилото се със сина й.

"Най-сериозен емоционален отпечатък е оставило това принудително целуване на ръка. Разказвайки, и на мен, и на татко си – той разказваше с известен срам, неудобство и дори погнуса", допълни Ина Радева.

Записите от видеонаблюдението в класната стая на първолаците потвърждават разказа им.

"Колегите са се опитали да приложат неособено успешно подход на ролева игра, това, което казвате в някакъв смисъл го е имало на записите", каза д-р Антоан Тонев, директор на 17 СУ "Дамян Груев".

Той уточни, че не е съгласен с подобна ролева игра, че е твърде рано да се правят генерални изводи и, че ще направят проверка и ще вземат мерки това повече да не се повтори.

Учителката, предложила странните мерки за възпитание, е педагог отскоро, а другата, чиято ръка са целували учениците, е с предупреждение за наказание отпреди.

Проверяващите са изискали обясненията им, а психолог вече се е срещал с децата.

Още вчера проверяващи от Отдела за закрила на детето са били в училището. Пред тях учителките обяснили, че са играли на игра "кои деца са послушни, кои не са и какви наказания, може да им се приложат".

Специалисти ще работят с децата, за да се справят с психологическата травма.

Официалната проверка на инспектората ще приключи в средата на декември, но се очаква решението на училището за наказание на двете учителки да е ясно до края на другата седмица.