Критериите за прием на първокласници стават универсални, като предимство ще имат онези деца, които живеят най-близо до училището според наредба 10 на Министерството на образованието и науката. Това заяви в студиото на „По света и у нас“ Венелина Николова от работната група за промяна на критериите за прием на първокласници. Тя допълни, че за пръв път се въвежда и допълнителен критерий за уседналост и че вече педагогическите съвети в училищата няма да имат право да въвеждат свои критерии за прием, съобщава Монитор.

По критерия за уседналост, родителите ще бъдат класифицирани в четири групи: Родители, които не са променяли постоянния си адрес последните три години; Родители, които не са променяли постоянния си адрес една година; Родители, които са променили постоянния си адрес последните три години; Всички останали родители.

Сега на общинските администрации се пада отговорността да определят районите на училищата, за да заработят критериите за близост и уседналост максимално добре. Според тези критерии децата, които живеят най-близо до училището, ще бъдат приети. Ако децата са повече, ще се прилагат други, допълнителни критерии: Деца с ТЕЛК, по-висок от 50%; Деца без двама родители; Деца с братя или сестри в същото училище; Деца, завършили подготвителна група в същото училище.

Венелина Николова подчерта, че спрямо децата няма да се въвеждат никакви други критерии. Според нея преминаването към едносменен режим в училищата ще отнеме много време, защото сградният фонд не достига.