Българските осмокласници са на последно място сред европейските страни по знания по гражданско образование, сочи международно изследване. Нашите ученици се нареждат на 16-о място в проучването, проведено сред деца от 21 държави.

В изследването са участвали 94 000 ученици, средно по 4000 от всяка държава. Те са решавали различни по трудност задачи в рамките на 45 минути. Светла Петрова от Центъра за оценяване в образованието даде пример с една от лесните задачи:

Министър в правителството на Ексландия (Ексландия това е измислена държава, която се използва за целите на изследването) бил хванат да шофира с превишена скорост. Той получил глоба, защото нарушил Закона за движение по пътищата. И въпросът е: защо министърът трябва да плати глобата? Учениците имат четири предварително дефинирани възможности за отговори, като само едната от тях е вярна.

Смисълът на задачата е, че законът трябва да се прилага еднакво за всички, което е фундаментална концепция за демокрацията, каза Светла Петрова.

Учениците са отговаряли на въпроси защо образованието се определя като човешко право, защо министърът трябва да плаща глобите си и защо е важно журналистите да могат свободно да съобщават новините. Най-големите заплахи за човечеството, според всички осмокласници, са замърсяването на околната среда и тероризмът. /bnr.bg