„Това е една голяма надежда, небесна радост. Нов светъл лъч за младото поколение, което има нужда от духовна просвета... Бургас първенствува и дава пример на цялата епархия, защото тук живее благочестиво население“- С тези думи Сливенският митрополит Йоаникий положи първия камък в основите на Православното неделно училище към бургаския храм „Свети Иван Рилски“.

Тържественият водосвет събра цялото бургаското духовенство и десетки миряни.

„И аз вярвам, че мнозина ще пожелаят да се учат тук, да почувстват силата на християнската вяра. Светското знание е нужно, но за земния живот, а тук ще даде ново направление – в добротата, в истината, в любовта. Където има тези добротетели там царува и Бог“, каза Н.в.п. митрополит Йоаникий.

Според предварителните разчети, сградата на училището трябва да бъде построена до май следващата година. Изпълнителите на проекта са уверени, че при добро време, тя ще бъде готова и по-рано.

Училището е за деца и възрастни, като ще бъдат назначени допълнително преподаватели.

Зданието ще бъде на три нива и е проектирано по всички европейски стандарти.

За градежа са събрани над 300 000 лева от дарители- частни лица, фирми, духовното настоятелство и Сливенската епархия. Днес дядо Йоаникий обяви, че ще дари 1 000 лева лични средства.

„Говорим за духовни работи, но животът – така е устроен има и финансови дела“, каза с усмивка Сливенският митрополит.

Неделното училище в Бургас отвори врати преди повече от четири години. Заниманията обаче се провеждат в храм „Св. Иван Рилски“, което създава известни неудобства, обясниха от църковното настоятелство.

„Трудно мина, но дойде и този момент. Дела водихме, обжалвахме, но знаехме, че нашия покровител Свети Йоан Риски ще доведе делото докрай и той ни помогна. Нека много деца да се образоват в нашето неделно училище“, сподели отец Николай от храма.