„Поредният случай на побой в училището в Садово е престъпление по Наказателния кодекс, но този случай визира и един друг отрицателен феномен - паралелна образователна система на децата и учениците от ромския етнос, създавана в годините на прехода. Образователна система, в която правилата са виртуални, а изключенията – правила“. Това пише в позицията, изпратена до медиите от синдикат "Образование" към към КТ "Подкрепа", предава Dnes.bg.

Дългогодишният преподавател по английски език в Професионална гимназия по селско стопанство, най-старата българска професионална гимназия, Антон Велков, е пребит по най-зверски начин, а неговите думи: "Опитвам се да създавам ред, затова ги предизвиквам. За тях учителят абсолютно нищо не значи", звучат като присъда не само към образователната система, но и към цялото българско общество, присъда за действията и бездействията, довели до серийните инциденти.

Синдикатът припомня, че в момента тече кампанията на МОН: "Да приберем децата-роми в училище", което е крайна необходимост за интеграцията и социализацията на тези бъдещи ученици.

"Всички ние, работещи в системата образователни дейци и заинтересованите институции, трябва да признаем, че досега интеграцията на "втора" скорост беше провал. В българското училище трябва да има едни и същи правила за всички ученици – българи, роми, от всички раси и етноси и за децата на емигрантите" категорични са те.

Българското общество и българските институции трябва да спрат да неглижират рисковата и опасна обстановка, в която работят българските учители. Защото заплахи от вида: "Ще ти запаля къщата", "Само президентът може да ме спре", не са допустими дори за страни от "третия" свят, в никакъв случай не са приемливи за институцията училище.

Синдикатът ще настоява за най-строго наказание на ученика-агресор от ПГСС – Садово. Ще настояваме за незабавно изключване на ученика и търсене на отговорност с лишаване от свобода.

По предложение на РСО "Подкрепа" – Пловдив ще бъде предоставена финансова и морална помощ на учителя Антон Велков, дългогодишен член на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Синдикатът ще предложи на МОН да организира и финансира професионална охрана на входовете и коридорите на "рисковите" училища.