Нови мерки на Министерството на образованието предвиждат съд за родители, ако целенасочено спират децата си да ходят на училище. Тези действия са в опит да се върнат около 206 000 деца в образователната система.

"Тази политика не е насочена към репресии, а към това да дадем шанс на тези деца, които са извън образователната система, да не продължават да възпроизвеждат следващи необразовани и неграмотни поколения. Това са деца от много разнообразни социални категории. В мерките има предвидени и много стимули за родители и деца, а не само санкции", заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

В студиото на "България сутрин" тя подчерта, че на първо място родителите ще бъдат убеждавани и стимулирани да пращат децата си в училище. А санкции имало и сега за родители, които не пращат децата си на училище – глобата е от 50 до 100 лева.

"За първи път реално учителите ще бъдат рамо до рамо със социалния работник, с полицията и с общината. Тогава, когато работят в екип, всички ще се чувстват по-сигурни, че ще могат да извършат задълженията си", посочи още Сачева пред Bulgaria ON AIR.

Най-много неучещи деца има в София, Варна, Бургас и Пловдив.

"Ако децата искат да държат живота си в ръце, трябва да разберат, че имат нужда от образование", заключи зам.-министърът.