Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев награди с призовото второ място и връчи сертификати на специални педагози от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование гр. Бургас, на национален семинар в Санаторно- оздравителен комплекс „Камчия” край Варна. Мероприятието е част от Международния конкурс на тема “Извънкласните и извънучилищни дейности- за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците - 2017“, организиран от Фондация "Устойчиво развитие за България, Синдикат на българските учители, под патронажа на Министерството на образованието и науката . Поздравления към участниците поднесе Тихозар Кръстев - старши експерт в МОН. Той представи новите моменти в областта на приобщаващото образование, залегнали в Закона за предучилищното и училищното образование. Във форума участваха над 200 учители и специалисти от цялата страна, работещи в сферата на извънкласната дейност от детските градини и училищата, от центровете за личностно развитие и приобщаващо образование, както и директори, експерти по образование, научни работници, преподаватели и студенти от педагогически факултети на висшите училища.

Ресурсните учители от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование гр. Бургас - г-жа Албена Димитрова и Константина Колева, представиха презентация на Тема: „Развиваща и подкрепяща образователна среда - творчество, успеваемост, духовност. Разработката е в категория извънучилищни дейности. В нея се представиха педагогически подходи, прийоми и техники, развиващи социалните и комуникативни умения у децата със специални нужди на възраст от 3 до 6 год. в детските градини на територията на град Бургас. Презентационният материал включва: детско творчество, празници, обичаи, игри, екскурзии с родители, награди - дейности, развиващи творческия, интелектуален и духовен потенциал на децата. Реализираните през учебната година дейности, стимулират детското въображение и творчество, обогатяват възприятията чрез натрупване на сетивен опит.

Активното включване и съдействие на родителите в провежданите мероприятия, спомага за осъществяване на целите на обучение и възпитание“, сподели госпожа Колева. Презентацията бе одобрена и оценена от компетентно жури.

Педагози от различни краища на страната също представиха добрия си опит в категории: “Подготвителна група за училище“, “Искам думата“- есе “Добротата в моя живот“, Извънкласни дейности I - XII клас“, „Извънучилищни дейности“. В рамките на програмата на семинара всички участници се включиха в кръгла маса по теми, свързани с личностните и социални умения на подрастващите за приобщаване и адаптиране към преходите в образователната система, и се запознаха с презентация на тема „Училище на бъдещето „Юрий Гагарин”- СОК „Камчия”, с участието на доц. д-р Райна Захариева и Янка Такева,председател на Синдиката на българските учители.