Идеята на МОН за бедните деца да има по-евтини черно-бели учебници, а за богатите те да са цветни, буквално вриви обществото. Социалните мрежи завряха като казан в ада от различни мнения, но в над 95 процента те питаха чия е малоумната идея.

Ние, като по-възпитани, ще попитаме чия е недомислената идея, защото наистина това минава границите на добрия тон.

Попитаха ли авторите на проекта психолози, социолози, посъветваха ли се с различни детски организации? Имаше ли обществена дискусия, изслушаха ли се различни страни и мнения, или просто така някой реши да развива дейност 15 дни преди началото на учебната година?

Децата ни достатъчно страдат, че са в неровностойно положение. Едни отиват на 15 септември с маркови дънки и маратонки и раници от по 500 лева, други с дрехи втора употреба.

Едни ги кара шофьорът на татко с Мерцедес Ес класа, другите трамбоват пеша.

Едни говорят на кой екзотичен остров са карали ваканцията и показват снимки, а други се свиват на чина и не смеят да кажат, че са помагали на баба си на село.

Разделението в България на бедни и богати е повече от жестоко. Докато някои се къпят в пари и се чудят каква прищявка да си осъществят, а мама и тати им купуват кола или яхта за рождения ден /справка Гери-Никол/, 80 процента от децата са от семейства, които си броят стотинките. Неравенството отвън се принася и в училище, където никой учител или директор не може да накара богатите лигльовци да не идват с телефони от по два бона, да не чатат в час, момичетата да приберат гърдите си, които са извадили на показ, за да се вижда скъпия сутиен, да махнат накитите и грима и да заприличат на деца, а не на Лолитки.

Никой не може да накара момчетата да не показват в междучасията новите си техноиграчки, да не се фукат колко им струва якето и да не се хвалят какво са шмъркали снощи.

Всеки психолог ще ви каже, че детската психика особено по време на пуберитета е доста ранима. Тя се формира точно тогава и несправедливостите и обидите могат да ти оставят следи в характера за цял живот.

И понеже МОН няма да се осмели да въведе униформи в гимназиите или поне някакъв прилечн дрескод на учениците, то разликата в обличането е фрапираща.

Ако на фона на всичко това се въведат и различни учебници – баровците с цветни, а бедничките с черно-бели, пропастта между двете класи ще бъде издълбана още в училще.

Не, че някой е тръгнал с учебник в раницата, но ако са различни, то богатичките ще си ги носят като трофеи и ще ги слагат на чина – в смисъл вижте ме какъв съм, а тези с черно-белите изобщо няма да посмеят да ги донесат в училище. И няма да учат в знак на протест, защото са поставени в неровностойно положение.

Ще се зароди и завист, злоба, отчаяние. Спомняте си случая в Пловдив, когато две ученички удушиха приятелката си, защото имала по-хубав телефон, обличала се с по-скъпи дрехи и била по-популярна.

Не твърдим изобщо, че всички по-бедни деца ще станат убийци, но ако я нямаше тази фрапантна разлика в облекло и демонстрация на богатство, момичето щеше да е още живо.

Огорчението, че си черно-бяло дете, че учиш по различен учебник, че още в ранна възраст са те поставили в групата на недостойните да имат дори цветни картинки в книжките си е унижение. Унижение и разделение на децата в ранна възраст.

Ами да ги поставим в черно-бели стаи, да ги накараме да се обличат в черно и бяло, та отрано да се знае кой е достоен и кой не и да си знае мястото!

В момента явно допитвания и проучвания на общественото мнение не са нужни.

Пускаш си идеята сутринта и до вечерта си получил отговор.

Фейсбук така избухна срещу различните учебници, че от МОН следобяд обявиха, че няма да има такива. Размислили…

Но хората още се гневят и още коментират.

Защото става дума за децата им.

Децата не се раждат еднакви, но шансът да се впишат в обществото намалява за черно-белите ученици.

Ако това се беше случило в САЩ, скандалът щеше да се определи като дискриминация.

У нас остана буря в чаша вода…

Буря в интернет.

Днес я има, а утре ще я забравят.

И все пак трябва ли да делим децата на бедни и богати, на цветни и безцветни?

Питаме Комисията за защита правата на детето и отговор не чакаме!