Родители, които не пускат рожбите си на училище, ще бъдат съдени. За целта се подготвят промени в Наказателния кодекс, за да се инкриминира умишленото възпрепятстване на посещението в класните стаи. Това съобщи в рамките на Първата национална кръгла маса за ефективното решаване на проблемите на етническата интеграция зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Тя уточни, че основен приоритет на Министерството на образованието е връщането на децата в класните стаи. Информацията предава Монитор.

От 1 септември общо 1 103 екипа с 11 632-ма учители и служители на различни институции в цялата страна започват да издирват децата, които трябва да бъдат в класните стаи, но не са.

„21 000 деца са отпаднали от училище за миналата учебна година. 20% от децата на България не са ходили на училище. Това е сериозен проблем, защото тенденцията е възходяща”, заяви Сачева. По думите й, в момента се прави засечка на всички информационни масиви – този на ГРАО се сравнява с данните на социалните служби, НАП и МВР, за да се установи колко деца са извън страната, каква е вътрешната миграция на семейства с ученици и колко хлапета в действителност не посещават училище. На отчет в МВР се водят около 2000 деца.

Зам.-министърът уточни, че стартира процедура за създаване на информационна система в МОН с цел бърз обмен на информация за връщане на децата обратно в клас. Всеки отделен казус на отпаднало хлапе щял да се разглежда индивидуално. Сроковете за изпълнение са много кратки. „Всичко ще бъде готово на 1 септември, когато започват проверките на екипите”, обясни Сачева. Пловдивска област и специално районът на Асеновград ще бъдат пилотни. Друга мярка за контрол колко деца са в класните стаи ще бъде, чрез видеонаблюдение. За целта ще се използват камерите, които са монтирани за матурите.

Освен промяна в НК предстоят и промени в социалната нормативна уредба. Една от новостите е, че учителите ще имат думата дали на семейството на някое хлапе да помощите да бъдат парични, или да бъдат във вид на обувки, дрехи, учебници и учебни помагала. Предвиждат се и допълнителни часове по български език за тези деца, з за които официалният език у нас не е майчин. Подготвено е и писмо до кметовете таксите за предучилищните групи в детските градини и в училищата да бъдат сведени до минимум, каза още Сачева, която призова общините да не закриват училища.

Според омбудсмана Мая Манолова, която също присъства, тези такси за задължителното посещение на предучилищните занимания, трябва да отпаднат. На кръглата маса в Асеновград присъстваха и вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, кметове, депутати и представители на Инициативния комитет на гражданите в Асеновград.