Правителството взе решение за намаляване на приема в държавните висши училища с 8%. Приемът след средно образование пък пада с 8,4%. Решението на правителството е съобразено с разпоредбите на Закона за висшето образование. Според сметките на кабинета, тази година се очаква 54 346 младежи да завършат средно образование.

Увеличение има при местата в софтуерните специалности, при направления „Математика”, „Информатика и компютърни науки” и „Комуникационна и компютърна техника”.Разрешен е прием в пет новооткрити професионални направления в четири висши училища. Това са професионално направление „Здравни грижи” с нерегулирана специалност „Медицински козметик” в Медицинския университет в Плевен, „Биотехнологии” и „Изобразително изкуство” в ПУ „Паисий Хилендарски”, „Изобразително изкуство” и „Музикално и танцово изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски” и „История и археология” в УниБИТ.

Освен в приема, промяна има и при таксите за обучение. Те ще бъдат вдигнати в 19 университета, сред които е и “Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас. Най-голямо е увеличението на таксата в „Педагогически науки” (редовна форма) – със 120 лв., а най-малко – с 40 лв., в редовната форма на „Администрация и управление” и „Туризъм”.

В четири висши училища има намаление на таксите за студенти. Без промяна остават таксите за студенти в 14 държавни висши училища в страната.