Със средства от бюджета на Община Бургас да бъде подпомогнато обучението на 100 студенти в областта на IT сектора, предлагат в докладна записка общински съветници от ГЕРБ.

Ако бъде прието предложението ще се подпомогне обучението за придобиване на образователна-квалификационна степен „Бакалавър“ на 50 студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, направление „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ и 50 студенти от Бургаски Свободен Университет, специалност „Софтуерно инженерство“. Студентите ще са първи и втори курс, а отпуснатите средства ще покриват себестойността на семестриалните такси.

С решение на Общински съвет – Бургас от 28 юни 2016 г. бяха предоставени средства за семестриалните такси на общо 60 студенти от двата университета.

Така беше даден старт на програмата, която допринася за развитието на IT сектора и аутсорсинг услугите.

В бургаските университети от години има развити бакалавърски и магистърски програми в областта на IT технологиите. Приема на студенти в тези програми от една страна е недостатъчен, а от друга липсва мотивация, а понякога и средства, за да могат учениците да продължат образованието си в университет. Привличането на големи компании в тази област пряко се повлиява от наличието на развити университетски специалности, осигуряващи необходимия им кадрови ресурс.

Предложението на съветниците от ГЕРБ е да продължи подпомагането на студентите, започнали през предходната учебна година и продължаващи във втори курс, както и да бъде подпомогнато обучението на 20 студенти първи курс от Университет „Проф. д-р Асен Златаров” и 20 студенти първи курс от Бургаски Свободен Университет. Средствата за първия семестър на 2017 г. са предвидени в бюджета на Община Бургас, а за втория семестър ще бъдат предвидени в бюджета за 2018 г.

При подбора на студентите, които ще бъдат включени в тази програма, всеки университет ще назначи комисия, включваща и представители на Общински съвет – Бургас и на Община Бургас, както и да разработят критериите, по които ще бъдат класирани кандидатите.