Учители готвят гол календар в подкрепа на директора на 51-во училище Асен Александров след скандала с разпространените голи снимки. Те вече са уредили фотограф и финансиране на издаването. Имало и желаещи за всеки месец от годината.

Кое и докъде може да се показва, ще кажат експертите, каза Данко Калапиш, директор на 52-о училище "Цанко Церковски" в София.

"Това е не само подкрепа за Асен Александров, а и за състоянието на българското образование", коментира и учителят по математика и физика Калин Ангелов.

Той подчерта, че личното пространство на професионалиста трябва да бъде неприкосновено.

"Ако личните му действия не водят до престъпни нарушения и пречка на неговата работа, то трябва да бъде напълно неприкосновено”, каза Ангелов. "Атакува се прекрасен специалист и достоен човек", категоричен беше учителят.

Голотата не е срамна, изтъкна Данко Калапиш, директор на 52 училище „Цанко Церковски”. По думите му Александров е един от новаторите в българското образование и оттам произтича проблемът.

"Много хора му завидяха за идеите", изтъкна Калапиш.

Според икономиста Владимир Каролев, който е съветник на икономическия министър и качи вчера също свои голи снимки във „Фейсбук” в знак на подкрепа за Александров, проблемът е, че Александров е и съветник на министър. "Затова се разду толкова по жълти сайтове, които са политически ориентирани. Политическият елемент беше раздухан извън всякакви пропорции", посочи Каролев. Във Фейсбук профила си под голите си снимки Каролев написа: "Докато чакате в нетърпение Прокуратурата да каже дали директорът на 51 СОУ Асен Александров и съветник на Министър Кунева е публикувал снимки в социалните мрежи с порнографско съдържание, я кажете дали и аз да не си подам оставката. Че ето тази снимка след едно мое къпане в Страшното езеро в Рила от юли 2016 си е чиста порнография", написа Каролев на страницата си във Фейсбук...".

Родители също заявиха категорично подкрепа на директора на столичното 51-во училище Асен Александров. Те смятат, че голите снимки са манипулация и разпространението им е целенасочена атака срещу директора.

Скандалът с голия директор избухна тази седмица, след като негови голи снимки бяха качени за кратко в сайта на училището и стана публично известна.

Прокуратурата възложи проверка заради разпространените снимки. Самият Александров подаде оставка като съветник на министъра в оставка Меглена Кунева, докато не бъде изчистено името му от скандала.

"Вярвам в прокуратурата и очаквам след проверката името ми да бъде изчистено от всякакви съмнения и недостойни обвинения", написа Александров в мотивите за оттеглянето си.

Самата Кунева не е искала оставката на Александров, но се е съобразила с мотивите му да я подаде. МОН също проверява случая и до приключването й директорът е в отпуск.

Междувременно стана ясно, че Асен Александров е постъпил в болница заради проблеми със сърцето и в момента е в болнични като директор на 51-во СОУ.

Асен Александров е един от най-харесваните и популярни училищни директори в столицата. Той е учител по математика и информатика, но учениците му определено са наясно, че изкуството е втората му природа. Много от учениците му са го виждали с китара в ръка - той дори написа химна на собственото си училище. При това химните са два.

Тъй като училището е с профил "изобразително изкуство", рисунките са навсякъде. Там рисуването на графити не просто не е забранено, а директорът лично купува спрейове на децата. За това и сега на оградата на школото могат да бъдат видени "Великите българи", начало с хан Крум, цар Симеон Велики и други./dir.bg