Цитатът: „Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?” е от разказа "Една българка", написан от Пенчо Славейков. Изрича ги Баба Илийца, говорейки с Македонски. Този бисер блести в изпитната работа на ученик, писана по време на матурата. Всъщност „Баба Илийца не е героиня от "Немили-недраги", Македонски не е герой от разказа "Една българка", на Пенчо Славейков не му е минавало през ума да създава произведение, което вече Вазов е създал", коментира Станислав Георгиев, председател на Комисията по проверка в просветното министерство.

Ученикът е получил 0 за този отговор. Друга честа грешка била, включително и при този ученик, баба Илийца да се пише с главно Б.

"Героиня Баба Илийца с главно "Б" няма в разказа "Една българка" на Иван Вазов. Всички героини с главно Б са Баба Меца, Баба Яга и подобни, но такава точно нямаме в изпитното съдържание за 7-ми клас", допълни Георгиев.

Като цяло учениците са се справили с преразказа на разказа "Родителска среща" на Михаил Вешим. Те обаче често бъркали времената и били затруднени от думата "техникум". Наричали го "Стругарски университет".

Много честа грешка била и изписването на думите убива и душа с о.

Основните грешки по български език са: неправилно членуване, неправилно използване на двойно "т" и двойно "н", пропуснати запетаи пред и след подчинени изречения.
Днес излизат резултатите от тестовете по български език и математика на седмокласниците. С тези оценки се влиза в т.нар. елитни гимназии. В София по български език пълният резултат от 100 точки не е постигнал нито един ученик, но в страната има такъв резултат.

Обобщените данни бяха представени днес в просветното министерство. На изпита след седми клас двойките по български език са близо 9500, а тези по математика са над 17 хил. Те са повече от миналата година.

Двойка по един от двата предмета лишава ученика от правото да кандидатства в гимназиите.

Малко шестици, около 5% двойки и повече добри и много добри оценки - са резултатите от теста по български в столицата.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов коментира, че постиженията на седмокласниците са по-ниски в сравнение с предходните години.

"По математика София-град отново е с най-добри резултати, а учениците в Шумен са се справили най-лошо. При изпита по математика е сменен подходът на задаване на задачите", уточни той.

Министър Меглена Кунева посочи, че за първи път тази години са предоставени формули на учениците по време на изпита. По думите ѝ, задачите на изпита са били практични с необходимост да се мисли и да се разбере подтекста им. А практическите задачи са по-трудни за възприемане.