Шестима дванадесетокласници бяха заловени от квестори да преписват в Бургас. Преписвачите бяха хванати днес на матурата по български език и литература. Учениците са били засечени, докато преписвали от мобилни телефони. Тъй като в училищата, преди изпита бяха монтирани устройства, които заглушават сигналите на джи ес ем-ите и диктовката от дистанция не е била възможна, зрелостниците са използвали предварително заснети с камерата на телефона теми.

„Независимо от превантивната дейност за всички мерки, които ще вземе просветното министерство и регионалните инспекторати за свеждане до минимум на учениците, които се опитват по нерегламентиран начин, за да се сдобият с по-висока оценка, за съжаление имаше ученици, които се осмелиха да преписват с втори мобилен телефон. Бяха скрили предварително устройствата, но квесторите са ги забелязали”, каза Виолета Илиева, началник на Регионалния инспекторат на МОН.

Изпитните работи на учениците ще бъдат анулирани и те ще бъдат лишени от възможността да се явят на следващите матури в изпитната сесия тази година. Матурата се проведе при изключителна организация. От дистанция, специална комисия в инспектората е наблюдавала на монитори протичането на изпита в различните класните стаи. „Чрез същите камери имаше възможност да се наблюдават различни зали в различни училища и от МОН. Бяха изпратени и експерти от инспектората на места, където имахме съмнение, че директорите се нуждаят от подпомагане и там където нямат необходимия опит и са новоназначени. В други общини, в които имахме съмнение, че е възможно да има нередности, също бяха изпратени специалисти от инспектората”, посочи Илиева.

Сега кола от Бургас потегля за националната изпитна комисия с оценителите за предаването на писмените работи.

В 3 075 дванадесетокласници се явиха на изпита по български език и литература. Седмокласници бяха 306, като нито един не е заловен с пищов.

Илиева поздрави директорите на училищата в региона и квесторите за перфектната организация.