Предвиждат се нови облекчения за студентските кредити, сред тях – по-ниски лихви, значително опростяване на формулярите и допълнителните условия за опрощаване на кредити, отпуснати на студенти и докторанти. Това беше съобщено на среща на министъра на образованието и науката Меглена Кунева със студенти от Медицинския университет в Плевен, пише „24 часа”.

Друга мярка е възможността да се отпускат кредити за обучение в чужбина. Тези предложения ще залегнат в проекта за поправки на Закона за кредитиране на студентите и докторантите, обсъдени миналата седмица в МОН с всички заинтересовани страни - търговските банки, Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и Националното представителство на студентските съвети. Проектозаконът е предвиден в законодателната програма на Министерския съвет за 2016 година.

На срещата в Медицинския университет е обсъждана и темата за приоритетните специалности след промените в Закона за висшето образование. Медицината не е сред тях, защото едновременно има и търсене от студентите, и реализация след завършването. „Много е хубаво, че не сте приоритетна специалност и няма нужда да бъдете подпомагани. Вие имате 100 процента заетост”, коментира Кунева.