Детска градина на открито, първата у нас сред природата, ще има в Бургас това лято. Пилотният проект стартира ОДЗ 13 „Надежда”, съобщиха от Общината. Примерът е взаимстван от Дания, която въвежда подобна практика още през 50-те години на миналия век. В последните 10-15 години идеята е широко разпространена в Австралия, Китай, Великобритания, САЩ, Южна Америка, Канада, Гърция.

Това е форма на предучилищно възпитание, при която децата се възпитават в непосредствен досег с природата. Тя се нарича още "детска градина без таван и стени".

Основната разлика между нея и конвенционалните детски градини се състои в това, че малчуганите и възпитателите им прекарват целия ден на открито, в гората, на поляната или на плажа. Въпреки смяната на затвореното помещение с открито пространство, децата се обучават и възпитавани по същия начин и изисквания, както сред четирите стени.

Тази практика е напълно в синхрон с програмата за здравословно хранене и физическа активност на децата, които Община Бургас въвежда в детските заведения.