„История славянобългарска” ще се учи три пъти. „Има я проектите по български език и литература за шести клас, в девети клас, има я и в учебниците по история в гимназиалния етап”. Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов пред Нова телевизия, цитиран от „Dnes.bg”. Подготовките за промените в учебните планове ще се правят до началото на август.
Този период е времето в което законът трябва да придобие една форма на живот, да може спокойно да влезе във всяко едно училище в началото на учебната година, посочи заместник-министърът. Той поясни, че в момента са заложени около 120 български произведения, много от чуждестранните произведения са силно намалени, за да може да се "олекоти" учебната програма на учениците .

Той обяви още, че най-голямата реална промяна е разделянето на гимназиалния етап на 2 части – от 8 до 10 клас, както и след 10-ти клас. Точно в последния етап ще има възможност за различен брой часове по различен предмет в зависимост от профила на всяко училище или паралелка.