Община Бургас съобщава, че през месец март в нейния сайт ще бъдат публикувани подробни инструкции за кандидатстването в детски градини и за първи клас. Това са отделни системи, които ще бъдат заредени със съответната информация.

Бургас е единственият град у нас, в който тази двойна услуга се предлага в електронен вид и функционира перфектно в последните две години. Полезно е за родителите да се запознаят предварително с инструкциите, за да бъдат подготвени за реалното кандидатстване. То ще се извърши на 1 април за детските градини, а датата за първокласниците още се уточнява, но отново ще е през април.

Следващият месец родителите ще узнаят колко са свободните места във всички детски градини на територията на общината, както и броя на първокласниците, които планират да приемат бургаските училища. Ще могат и да потренират бързо попълване на съответните формуляри.

Община Бургас отправя предупреждение да се избягва допускането на една често срещана грешка. В системата за кандидатстване има сектор, където се посочва в коя териториална дирекция попада постоянната или временна адресна регистрация на семейството. Това е необходимо, тъй като родителите печелят повече точки, ако живеят близо до учебното заведение, в което детето кандидатства. Хората от к-с "Възраждане" често отбелязват териториална дирекция "Възраждане", която всъщност администрира к-с "Меден рудник", "Горно Езерово" и квартал "Победа".

К-с "Възраждане" е част от териториална дирекция "Приморие"!

Иначе Бургас е град, в който няма необхванати деца в системата на детските градини, тъй като през последните 8 години бяха разкрити близо 1000 нови места. Не е възможно всички малчугани да бъдат записани в централна градска част, например, където е най-удобно за много от работещите тук, но живеещи другаде родители, но Община Бургас гарантира, че място ще има за всяко дете.