Източник на изображението: AdobeStock

Да имаш ученик в къщата не е евтино. Само за 2022-ра, представители на родителски асоциации оценят, че първият учебен ден може да струва до 340 лева.

В сметката влизат разходи като облекло и обувки, учебници, тетрадки и раници. Ако бъдат добавени и евентуални разходи като извънкласни занимания и уроци, сметката може да набъбне до размера на една средна работна заплата.

Без значение дали имаш първокласник, за когото тепърва трябва да купуваш всичко нужно - или гимназист, за когото всичко е вече познато, то със сигурност разходите за първия учебен ден са едни от най-значителните в годишния семеен бюджет.

Те не могат да бъдат избегнати, нещо повече - важно е с тях да помогнеш на детето да има всичко необходимо, за да се чувства на място в новата и непозната среда. Това може да му помогне да учи, да се социализира и развива успешно.

С това наум, виж няколко идеи, с които може да намалиш разходите, свързани с първия учебен ден - дори да направиш подготовката приятна и забавна.

1. Планирай предварително

Състави списък и набележи нещата, от които се нуждае детето най-много. Бързо ще видиш, че такъв списък може да се окаже доста обемист с множество малки детайли.

Намери начин да включиш детето си в тази подготовка и я приеми като организирането на приятен рожден ден. Това ще помогне и на теб да свършиш нужното без да се претоварваш.

За детето ще има ползата, че ще може да разбира цената на вещите и да помогне в тяхното опазване - а с това и да ти спести още разходи занапред.

Предварителното планиране ще ти помогне да си осигуриш всичко нужно по списъка за моментите, когато ще е най-изгодно.

2. Бюджетирай

Разработването на бюджет, в който подробно да са описани наличните средства и финансовите ангажименти, може да ти помогне - при нужда - да разпределиш част от разходите си напред във времето.

Така например, дебелите зимни дрехи или някои учебни пособия може да се окажат необходими по-нататък. Не се претоварвай да купуваш всичко наведнъж.

3. Търси намаления и отстъпки

Обикновено намаленията за ученици при повечето от големите вериги започват от втората седмица на август. Бърз преглед в тях, както и повечето онлайн магазини може лесно да ти помогне да намериш къде са най-изгодните оферти.

Не пропускай също и отворените пазари и базари, които също пускат намаления за ученици - особено що се отнася до дрехи и пособия като тетрадки. Бъди практичен - купуването на готови комплекти - на няколко тетрадки или асортимент от всички пособия наведнъж е също почти винаги най-изгодно. Следи групите в социалните мрежи за намаления.

4. Рециклирай и преизползвай

Ако твоят син или дъщеря не е първолак, то не пропускай да провериш какво може още да влезе в употреба. Шансовете са, че ще откриеш доста тетрадки, които не са изписани докрай, така и блокове за рисуване, както и дрехи, които са запазени и още стават.

Ако имате приятелско семейство също може да ги питаш дали имат нещо, което няма да им трябва тази година. Децата растат бързо и много дрехи биват носени за ограничен период - не защото са скъсани или в лош вид, а просто защото вече са малки.

5. Подготви се за неотложни разходи

Винаги е добре да имаш едно наум, че подготовката за училище включва и множество непредвидени разходи. В такива моменти ще ти се наложи да имаш заделени пари за спешни случаи, каквито почти сигурно могат да се очакват.

Това включва различни пътувания на класа, посещения на културни обекти или нужда от спешен ремонт на класната стая. В такива моменти е добре да имаш финансов Наличието на предварително одобрен лимит е добра опция, с която да се подготвиш. Не се притеснявай, ако не можеш да получиш кредитна карта от банка. На пазара има и небанкови финансови институции, които дават шанс за одобрение за кредитна карта на хора без постоянен трудов договор.

Не забравяй - доброто планиране е ключово за достъпно и приятно посрещане на първия учебен ден - както за теб, така и за твоя любознателен малчуган.