Резултатите от националното външно оценяване в 7 клас и от матурите през май са притеснителни и затова е необходимо да им бъде направен сериозен анализ. Това заяви министърът на образованието Галин Цоков, който представи екипа си и приоритетите в работата на министерството.

35 точки от максимум 100 е средният резултат на седмокласниците по математика и 55 точки на този по български език и литература. Средният резултат от матурата в 12 клас по български език през май е 50 точки. Министър Цоков определи тези резултати като: "Притеснителни“.

И посочи необходимостта те да бъдат анализирани.

"За да се сравнят поне в 3-годишен период резултатите и да се видят определени тенденции, както и определени критични места“.

Обсъжда се идеята от новата учебна година датите за външното оценяване в 7 клас да бъдат изтеглени с една седмица по-късно, за да имат учениците повече време за обучение. Дискутира се още резултатите след 7 клас да се проверяват по-рано от тези за 10.

Сред приоритетите в работата си, които изброи новият просветен министър, е и промяната във формата на изпитите след 7 клас.

"Ако тези задачи във външното оценяване се ориентират насочено към проблемно решение, към демонстриране на компетенции, до голяма степен ще отпадне необходимостта от частните уроци".