Общо 160 деца се обучават напълно безплатно да програмират в първото издание на новата програма „Coding Kids Burgas”. Тя се организирана от Община Бургас и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации.

Децата са разпределени в три възрастови групи до 12 деца всяка: от 6 до 8-годишна възраст, от 9 до 10-годишна възраст и от 11 до 12-годишна възраст. След успешно преминаване на обучението, всички деца ще получат сертификат за участие.

Обучители в програмата са изявени ученици от 10-ти и 11-ти клас от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. Обученията се извършват с помощта на средата за програмиране Scratch, която е пригодена за деца от 6 до 12-годишна възраст. Използването на Scratch ще спомогне подрастващите в усвояването на базисни концепции, представяйки основите на програмирането на достъпен за тях език. Съдържанието й е разработено и преведено на български език от компания EPAM.

„Coding Kids Burgas“ има за цел да предостави възможност на всяко дете в Бургас на възраст от 6 до 12 години да получи безплатно образование в сферата на дигиталните технологии и програмирането. Програмата има амбицията да запали любопитството на младежите към технологиите, да им помогне да усвоят нови умения и да ги превърне от консуматори на технологии в техни създатели.