На 4-и януари в класните стаи се връщат учениците от първи до четвърти клас, а в края на следващата седмица ще се решава дали присъствените занятия ще се възобновят и за по-големите, прилагайки ротационен режим.

Главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев сподели пред БНР, че ако тенденцията към намаляване на новите случаи на коронавирус се потвърди, ще има възможност да се обмисли и разхлабване на мерките. По думите му пълна картина за случващото се обаче ще има при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари или след 11 дни.

Преди да стартира серията от почивни дни за Коледа здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов посочи, че мерките дават резултат и положителните тестове намаляват (б.а.- по последни данни заболяемостта за последни две седмици на 100 000 души е паднала до 263). Това дава повод след отварянето на забавачките след Нова година и връщането в клас на малчуганите от начален етап остава да мисли и за останалите учениците.

Просветният министър Красимир Вълчев също сподели, че при запазване на тенденциите, ще се премине към вариант за редуване на 5-12 клас. От МОН вече бяха изпратили примерни графици за ротация на класовете и спрямо тях учениците от даден випуск не се задържаха у дома за повече от две седмици. Причината за това, че на третата седмица спадала мотивацията за учене при онлайн уроците. До 11-и януари учениците от прогимназиален и гимназиален етап със сигурност са онлайн.

Така за класовете, които първи минаха към дистанционното обучение (по решение на училищно или общинско ниво) ще се събират повече от два месеца с уроци от вкъщи. Все пак, някои дейности, които не могат да бъдат отложени като учебните практики, могат да бъдат разрешени, за има как да се проведат до края на учебната година. Следващата седмица в клас се връщат децата от първи до четвърти клас изкараха три седмици у дома.

В част от школата учителите не спряха с да изучват на нов материал с учениците си и ще продължат в уроците по график. В други обаче три седмици се провеждаха дейности по интереси или за наваксване на пропуските и малчуганите в тях ще продължат с усвояването на нови знания, докъдето са спрели преди да бъдат изпратени вкъщи. Те ще имат възможност да провеждат и извънкласни дейности и заниманията по интереси, но само ако са в рамките на паралелката. Причината за това е необходимостта да се продължи със спазването на принципа на невзаимодействие на ученици от различните класове.