Препоръката ни към вузовете е да преминат изцяло към дистанционна работа. Изключения да се правят само за медиците и то при упражненията. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от "24 часа".

"Аз също призовавам деканите за това, но вероятно там, където има практически занимания, които не могат да се вземат онлайн, ще са присъствено", каза проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите. Всеки факултет щял сам да прецени.

"Следим обстановката и ще вземем решение на 11 ноември", каза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров. Готови сме да го направим, но ще е за сметка на лабораторните упражнения", коментира проф. Сеня Терзиева, ректор на ХТМУ. За кратък период било приемливо, но щяло да е трудно, ако така завърши семестърът, особено за 1-и курс. "Напълно подкрепям препоръката, неразумно е да се мисли за друго при толкова заразени", каза и ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Ивайло Копрев.

Трябва ли ученици в дуално обучение да ходят на работа във фирми, питат 12-класници от Националната финансово-стопанска гимназия ръководството на училището си. Те работят на реални работни места в различни филиали на фирми и молят да се уточни трябва ли да ходят на работа сега, след като от 29 октомври има заповед на МЗ за преустановяване на присъствените занятия в училище. В дуалната система обучението се провежда в училище и при работодател на основание трудов договор. Според директорката Мая Гешева децата трябва да работят, ако фирмите не са минали на дистанционен режим.

МОН изготви указания за провеждане на дуалното обучение в условия на пандемия, според които работата в реална работна среда трябва да продължи при условията на трудовия договор и при спазване на всички противоепидемични мерки на работното място.