Есенната ваканция на учениците може да бъде с ден повече. Това става ясно от публикация във Фейсбук на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119-о СОУ Диян Стаматов.

Според официалния график на МОН есенната ваканция за учениците е от 30 октомври до 1 ноември, тоест от петък до неделя, а учениците следва да са на училище в понеделник - 2 ноември. Стаматов обаче е написал, че 2 ноември - понеделник е неприсъствен ден за учители и директори в училищата, както е според тълкуването на социалното министерство и разпоредбите на член 154 от Кодекса на труда.

Член 154 описва кои са официалните празници у нас, като сред тях е и 1 ноември - Денят на народните будители. Алинея 2 на въпросния текст, приета през 2017 г., гласи, че когато официалните празници, с изключение на Великденските празници, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени.

Стаматов уточнява, че до дни ще има изменение на графика за учебното време от МОН.

Засега не е напълно ясно дали ваканцията ще се увеличи с още един ден и ще стане общо 4 дни – от петък до понеделник, включително.

След есенната предстоят коледната и междусрочната ваканция. Първата е от 24 декември до 3 януари – 11 дни. Между двата срока почивката е пет дни - от 30 януари до 3 февруари.

Вторият срок пък има само една ваканция – пролетната. По традиция тя е по-кратка за зрелостниците. За учениците от 1-ви до 11-и клас е от 3 до 11 април, докато за 12-и клас започва чак на 8-и.

Неучебни ще са дните на изпитите. На 19 и 21 май са матурите, а на 16 и 18 юни е националното външно оценяване за 7-и и 10-и клас. Неучебен, но присъствен за училищни, просветни и културни дейности, е 25 май.