Общо 92 обновени и модерно оборудвани класни стаи в 33 училища на територията на цялата община са напълно готови да посрещнат в първия учебен ден 2050 бургаски първокласници. Учебните помещения са ремонтирани през лятото в продължение на проекта на Община Бургас "Първокласно начало" и са в синхрон с осигуряването на безопасна среда на децата в присъствена форма на обучение.

Кметът Димитър Николов отправи поздрав към ученици, учители и родители.

„Въпреки тежките изпитания, които 2020 година ни поднесе, днес отново изпитваме искрено вълнение от първия учебен ден. Този ден е различен от останалите в календара. Това е единственият ден, зареден с толкова трепет, очакване, нетърпение и стремеж към знание и наука. Ден, изпълнен с много духовност, младежка дързост и жажда за просвета.

Сигурен съм, че всеки от вас се вълнува, когато прекрачи училищния праг, когато седне отново на ученическата скамейка, когато разлисти страниците на буквара.

Скъпи учители, бъдете пътеводна светлина към чудния свят на познанието, бъдете този фар в морето, който да огрява вярната посока.

Уважаеми родители, подкрепяйте децата си и им помагайте да вървят гордо и уверено по стръмния път на науката.

На вас, скъпи ученици, желая да използвате мъдро това безценно време, да не го пилеете, а с детска любознателност и жажда да попивате всички знания. Нека класната стая бъде за вас храм на просвещението.

Ученици, родители и учители, пожелавам ви да бъдете здрави, заредени с оптимизъм и желание за нови знания.“, се казва в поздравителния адрес на кмета Николов.

Поздрав отпради и началникът на РУО-Бургас Виолета Илиева.

„Успехът в живота започва с успехите в училище. Вярвайте във Вашите учители, бъдете упорити – с много труд и постоянство ще успеете да овладеете основите на науките и да разгърнете пълноценно своите знания и възможности.“, е нейното послание към учениците в Бургаска област.