При случай на COVID-19 целият клас минава на дистанционно обучение, обсъжда междуведомствената работна група, стана ясно от изявление в Сливен на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, съобщи bTV.

„Опитваме се да разработим много детайлно противоепидемичните мерки в училищата и конкретно как се действа, ако се установи случай на COVID-19 при дете“, коментира специалистът. Той очаква до края на седмицата да бъде прието решението за такива ситуации.

„Вероятно то ще бъде преминаване на дистанционно обучение за 14 дни на целия клас, където е установен случая. Това ще важи и за класовете на братята и сестрите на дете с положителен тест за коронавирус“, уточни д-р Ангел Кунчев.

Сред идеите на Министерството на образованието е да отпадне кабинетният принцип, за да не обикалят в различни стаи учениците. Съществуват идеи за пречистване на въздуха по различни способи и др.

Над 85-90% от европейските страни са настроени, дори и след известно отлагане на годината, да започнат присъствено, за да не се проваля учебната година и да има пълноценен учебен процес, припомни доц. Кунчев.

Според статистика около 25% от родителите не са съгласни и се противопоставят на присъственото провеждане на учебните часове.