Случайност или теч на информация от МОН? Този въпрос възникна, след като стана ясно, че текстът от романа на Братя Мормареви "Задача с много неизвестни", по който писаха седмокласниците на последната задача от Националното външно оценяване по български език и литература, е включен в учебна тетрадка на издателство "Просвета".

"На пазара има стотици помагала и сборници, които не са задължителни и не се одобряват от МОН и не е нужно учениците да се обучават по тях. Още на 16 юли бях запознат със случая и сезирах инспектората", коментира просветният министър Красимир Велчев по време на парламентарния контрол.

Според него най-вероятно е случайност, но въпреки това оставало съмнение за нередност и трябва да се провери дали има изтичане на информация от МОН, но инспекторатът, трудно можел да докаже има ли такова.
"В предходни години също е имало такива съвпадения с помагала на големите издателства", призна министърът. Той уточни, че текстът, по който писаха учениците на матурата, не е идентичен с този от учебната тетрадка.

"Дали тези, които са учили по въпросната тетрадка са били привилегировани или са били ощетени, защото са учили текст, който е бил не съвсем идентичен, трудно може да се каже и може да се спори", коментира той.

Според него не е имало неравнопоставеност между учениците, но има пропуски, които инспекторатът е констатирал в съхранението на изпитните материали.

Темата е генерирана в НВО от 2015 г., а в помагалото е включена от 2016 г.

"Опасяваме се, че това може да се случи пак и заради това ще предложа задължително да се прави преглед на ресурсите на големите издателства, за да няма в следващите години такива частични съвпадения", съобщи Вълчев.