Български спортен тотализатор ще може да пусне пунктове за самообслужване за числови лотарийни игри и момента лотария.

Това става ясно от промени, внесени от председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и група депутати, в Закона за хазарта за второ четене.

Предвиждат се и мерки да не се допуска да използват автоматите лица до 18-годишна възраст. На всяко устройство за самообслужване на видно място ще се поставя надпис, който да гласи, че използването му е забранено за непълнолетни. Отделно, за да може да ползва устройството, клиентът ще трябва да сканира документа си за самоличност.

С новото предложение за второ четене се изменя и първоначално внесения текст как ще се разпределят постъпленията на БСТ. Предлага се постъпленията от хазартни игри, организирани от БСТ след данъчно облагане и приспадане на разходите и изплатените печалби да се използват за физическо възпитание и спорт, за ремонт и обновяване на спортни съоръжения в държавните и общински училища и за дейности, финансирани от фонд „Култура“.

Предвидено е средствата, както за фонд „Култура“, така и за училищата, да са не по-малко от 10 на сто от планираните приходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта от хазартни игри. Подобни предложения прави за второ четене и шефът на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов.