9 процента ДДС за бебешките храни приеха депутатите

img

9% данък и за бебешките храни и санитарни материали. За алкохола в ресторанти и кетъринг услугите ставката остава 20%.

Бюджетната комисия одобри на второ четене предложените от ДПС промени да се намали ставката за бебешки храни и санитарни материали.

Виното, бирата и твърдият алкохол, който се сервира в заведенията, ще продължи да е с 20% ДДС. Първоначално виното и бирата, които са считани за слабоалкохолни напитки, попадаха в намалената ставка. За това настоя шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която присъства на заседанието, въпреки че е против намаляването на ставката.

“Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и т.н., ще си ползва намалената ставка. Единствено само за алкохолните напитки, които са и акцизни стоки, ще е 20%”, уточни стоянова.

Браншовите организации обаче останаха недоволни. Те коментираха, че не е спазена първоначалната уговорка с премиера Борисов, според която само акцизния алкохол ще остане с данък от 20 на сто.

Диференцираната ставка е действа до края на 2021 г. За да влязат в сила текстовете, те трябва да бъдат одобрени и от депутатите в пленарна зала.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав