На уникалния за Черноморския басейн голям син рак се натъкнаха опитни рибари край Несебър. Редкият вид, известен с името си "красивият вкусен плувец" е бил забелязан последно преди близо 40 години в Черно море. Той е характерен за малко водни басейни по света, а най-често се среща по Източното крайбрежие на САЩ. Информацията предава Дарик радио.

През уикенда във водите край Несебър на синия рак откриват рибарите от лодка "Левант" на Аспарух Пределиев, който лови прясната риба за емблематичния по Черноморието рибен ресторант "Левнат", в местността Робинзон край Елените. Това е вторият щастлив случай за годината. Първият такъв рак беше уловен преди седмица в същата акватория от популярния сред местните капитан Иван Вангелов от Даляна в Несебър и сега е част от обитателите на аквариума в града.

"Синият рак е голяма рядкост и въпреки, че е вкусен, го върнахме обратно в морето, защото се надяваме популацията му в наши води да расте. Прави ми впечатление, че през последните години в Черно море могат все по-често да се видят също и типични за Средиземноморието риби. Поредният ни такъв улов беше преди дни. В нашия, черноморски басейн обаче видове като змарид, салпа, която изключително рядък представител на семейство Спаридови риби, ципура са далеч по-вкусни от средиземноморските", разказа Аспарух Пределиев и обеща и тази година за гостите на „Левант“ да има вкусна и прясно приготвена риба.

Ресторантът отвори врати, малко преди официалния старт на сезона и въпреки негативните очаквания за туристи това лято, интересът към кухнята там е традиционно голям.