- Г-н Марков, ние сме в началото на летен сезон, който е пълен с неяснота и притеснения. Вие с какви очаквания сте!
-
Аз може би съм най-големият оптимист за летния сезон 2020-та година. Според мен ще има сезон, котя ще бъде не по-лош от предни години, с тази разлика, че руският турист няма да бъде на нашия пазар засега. Имаме информация, че бившата база на ЦСКА, която работи с руски туристи, няма да отвори. Нищо друго няма да е по-различно от други години. Очакваме предимно български туристи. Ние сме курорт с малки семейни хотели, залагаме на нашия си турист. Предполагаме, че ще бъде разумен да не ходи в Гърция и Турция, а да дойде в район, който е чист, както знаете – нямаме случай на положителна проба на коронавирус нито тук, нито в община Приморско като цяло, нито в съседните общини.

- Тук има бази, където почиват деца от Русия и Украйна на лагер, те ще работят ли?
-
Имаме няколко такива бази. За тях има неяснота. Разговарях с собственици на лагер, който работи с украински деца. Нито потвърждават, нито отказват резервациите. Казали са им, че ще има забавяне на посещенията, но какво ще е то - никой не се наема да каже точна дата. От техния турооператор са им казали, че на 27-ми юни украинските туристи ще бъдат в Китен. Това са три бази с деца. А за български ученици – нямаме хотели, които да са подали информация, че ще има лагери.

- Какви са притесненията на собствениците на семейни хотели?
Притесненията идват от неяснотата - доколко ще останат мерките, какви ще са проверките, изискванията, както и ако евентуално възникне случай на турист, заразен с коронавирус – какви ще бъдат последиците. Това притеснява хора – детайлите. Аз мисля, че тази година ще имаме по-добър сезон от гледна точка на семейните хотели. Водил съм разговори с хора от вътрешността на страната и те казват, че тази година ще избягват големите комплекси, а ще заложат на малки градчета със семейни хотели. Това ме кара да бъда оптимист.

- През последните три почивни дни около 24-и май се забелязваше оживление в морските градове. В Китен усети ли се?

- Имаше оживление през трите почивни дни. Забелязаха се коли най-вече от София и Пловдив. Местни търговци, които работят вече, спазвайки изискванията, споменаха, че работят не по-лошо от предходни години, дори по-добре към тази дата, в сравнение с миналата година за същия период.

- Готови ли сте с инфраструктурата за нормалния старт на летния сезон и ще има достатъчно паркоместа за хората, които идват с автомобилите си?

-
За да ви кажа, че имаме достатъчно, трябва да ви излъжа. Ще стартираме с три паркинга допълнително към паркоместата, които съществуват. Не гоорим за мащабни паркинги, защото нямаме такава територия, но ще има обособени места. Вече ги изграждаме и работим в посока да улесним туриста, който идва с автомобила си, да се чувства комфортно. Стараем се максимално всяка една възможна площ, която отговаря на изискванията, да я подготвим да бъде използвана като паркинг. Работим добре в тази насока. Не сме на 100% готоии, предстои ни асфалтиране на цяла една улица - „Шипка“. Там вече имаме само няколко детайла да уточним. Имаме частично асфалтиране след няколко ремонта, които бяха извършени от ВиК във връзка с аварии. Това трябва да довършим и можем да кажем, че сме почти готови за посрещане на летния сезон.

- Как тече подготовката на плажовете и какви ще са цените?
-
Концесионерът на двата плажа – „Атлиман 2“, доста усърдно работи. Мисля, че ще е готов за началото на летния сезон. По негови думи няма да има закъснение и ще спази всички изисквания от Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването . Ще има хора, които ще дезинфекцират шезлонгите. На 100% потвърждавам, че цените на шезлонг и на чадър ще бъдат по 3,50 лева, което излезе от сайта на министерството. Днес той потвърди. Миналата година цените бяха двойни.