Кметът на Китен Николай Марков с най-голям оптимизъм за лято 2020: Очаквам българският турист да избере нашите семейни хотели, а не в Гърция и Турция

img

- Г-н Марков, ние сме в началото на летен сезон, който е пълен с неяснота и притеснения. Вие с какви очаквания сте!
-
Аз може би съм най-големият оптимист за летния сезон 2020-та година. Според мен ще има сезон, котя ще бъде не по-лош от предни години, с тази разлика, че руският турист няма да бъде на нашия пазар засега. Имаме информация, че бившата база на ЦСКА, която работи с руски туристи, няма да отвори. Нищо друго няма да е по-различно от други години. Очакваме предимно български туристи. Ние сме курорт с малки семейни хотели, залагаме на нашия си турист. Предполагаме, че ще бъде разумен да не ходи в Гърция и Турция, а да дойде в район, който е чист, както знаете – нямаме случай на положителна проба на коронавирус нито тук, нито в община Приморско като цяло, нито в съседните общини.

- Тук има бази, където почиват деца от Русия и Украйна на лагер, те ще работят ли?
-
Имаме няколко такива бази. За тях има неяснота. Разговарях с собственици на лагер, който работи с украински деца. Нито потвърждават, нито отказват резервациите. Казали са им, че ще има забавяне на посещенията, но какво ще е то - никой не се наема да каже точна дата. От техния турооператор са им казали, че на 27-ми юни украинските туристи ще бъдат в Китен. Това са три бази с деца. А за български ученици – нямаме хотели, които да са подали информация, че ще има лагери.

- Какви са притесненията на собствениците на семейни хотели?
Притесненията идват от неяснотата - доколко ще останат мерките, какви ще са проверките, изискванията, както и ако евентуално възникне случай на турист, заразен с коронавирус – какви ще бъдат последиците. Това притеснява хора – детайлите. Аз мисля, че тази година ще имаме по-добър сезон от гледна точка на семейните хотели. Водил съм разговори с хора от вътрешността на страната и те казват, че тази година ще избягват големите комплекси, а ще заложат на малки градчета със семейни хотели. Това ме кара да бъда оптимист.

- През последните три почивни дни около 24-и май се забелязваше оживление в морските градове. В Китен усети ли се?

- Имаше оживление през трите почивни дни. Забелязаха се коли най-вече от София и Пловдив. Местни търговци, които работят вече, спазвайки изискванията, споменаха, че работят не по-лошо от предходни години, дори по-добре към тази дата, в сравнение с миналата година за същия период.

- Готови ли сте с инфраструктурата за нормалния старт на летния сезон и ще има достатъчно паркоместа за хората, които идват с автомобилите си?

-
За да ви кажа, че имаме достатъчно, трябва да ви излъжа. Ще стартираме с три паркинга допълнително към паркоместата, които съществуват. Не гоорим за мащабни паркинги, защото нямаме такава територия, но ще има обособени места. Вече ги изграждаме и работим в посока да улесним туриста, който идва с автомобила си, да се чувства комфортно. Стараем се максимално всяка една възможна площ, която отговаря на изискванията, да я подготвим да бъде използвана като паркинг. Работим добре в тази насока. Не сме на 100% готоии, предстои ни асфалтиране на цяла една улица - „Шипка“. Там вече имаме само няколко детайла да уточним. Имаме частично асфалтиране след няколко ремонта, които бяха извършени от ВиК във връзка с аварии. Това трябва да довършим и можем да кажем, че сме почти готови за посрещане на летния сезон.

- Как тече подготовката на плажовете и какви ще са цените?
-
Концесионерът на двата плажа – „Атлиман 2“, доста усърдно работи. Мисля, че ще е готов за началото на летния сезон. По негови думи няма да има закъснение и ще спази всички изисквания от Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването . Ще има хора, които ще дезинфекцират шезлонгите. На 100% потвърждавам, че цените на шезлонг и на чадър ще бъдат по 3,50 лева, което излезе от сайта на министерството. Днес той потвърди. Миналата година цените бяха двойни.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"