Екскурзоводи искат ясни правила за работа по време на пандемията

img
снимка интернет

Екскурзоводи от Варна настояват за ясни правила за работа по време на пандемията от COVID-19. Те се надяват и на безвъзмездна финансова помощ от държавата, за да оцелеят по време на тежката ситуация, в която се намира туризмът у нас.

Браншът е пред фалит и ако не бъдат взети спешни мерки, много екскурзоводи ще са принудени да се откажат от професията си. Те очакват финансова помощ от държавата.

Снежана Атанасова – екскурзовод: Приходите, които ние имаме през годината, основно се формират през летния сезон, който започва от средата на март и приключва някъде около средата на октомври. За тези месеци, през които не можем да упражняваме професията си, няма как да се издържаме през зимата.

Повечето екскурзоводи не могат да се възползват от мярката 60 на 40, тъй като са на свободна практика. Едва 5% от тях работят на трудови договори. За да оцелее браншът, са необходими и по-дългосрочни мерки.

Снежана Атанасова – екскурзовод: Специалистите да имат право от обезщетение в Бюрото по труда през неактивния туристически сезон, за да могат да се запазят като специалисти в бранша.

Екскурзоводите се надяват и на ясни правила за организираните пътувания през лятото.

Бранимир Белчев – екскурзовод: Има анонси за носене на маски при дългите туристически пътувания, те са абсолютно неприложими. За влизания през втора врата, също. Когато хората са по 4 часа в автобуса, това няма никакво значение.

Екскурзоводите и туроператорите настояват всички мерки за безопасност по време на организираните пътувания, да бъдат публикувани в сайта на Министерството на туризма.

Източник БНТ

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав

Трагедия на Моста в Бургас