Бургазлии показаха, че носят 24-ти май в сърцето си и въпреки, че тържеството шествие, което други години събира хиляди ученици и родителипо централните улизи на града, го няма, духът на хората се чувства осезаемо. В точи час на площада пред сградата на Общината дойдоха цели семейства, за да покажат, че ценят Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Сред тях е и кметът на Бургас Димитър Николов. Солисти от Операта в Бургас са на прозорците на Общината и пеят обичания от поколения българи химн „Върви, народе възродени“. Атмосферата е уникална, въпреки необичайната обстановка.

„Днес е най-усмихнатият и жизнерадостен празник и въпреки трудностите от пандемията, духът се чувства в Бургас. Благодаря на всички хора от просветата, които със своя ентусиазъм и трудолюбие създават бъдещето поколение. Благодаря за тяхната искреност и нека най-българският празник пребъде напред с нашата азбука и знанието.“, каза кметът Димитър Николов.

Сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорът Яни Николов, баритоните Валери Турманов и Йордан Христозов, басите Диман Панчев и Костадин Мечков започнаха своя празничен поздрав в 12.00 часа с "Върви, народе възродени", след което звучаха произведения от Бизе, Лехар, Аугустин Лара, Моцарт, Росини.

Музикален поздрав отправя и вокален ансамбъл "Фортисимо" с изпълнения от терасата на Културен център "Морско казино".

От Регионален исторически музей - Бургас са помислили за най-малките посетители, които рисуваха картини, свързани със славянската азбука и светите братя Кирил и Методий.