Правителството одобри изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 (ОПРР) с цел пренасочване на средства за борба с COVID-19. ОПРР ще мобилизира над 40 млн. лв. европейски и национални средства, за да подпомогне лечебните заведения в България да реагират ефективно в създалата се безпрецедентна ситуация. С тези средства ще бъдат осигурени медицинско оборудване, лекарства, тестове и защитни средства за борба с коронавируса.

Финансирането ще бъде осигурено от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма, който ще бъде пренасочен към приоритетна ос „Регионална здравна инфраструктура“. Средствата ще бъдат използвани за купуване на оборудване за болнични инфекциозни отделения като инхалатори и респираторни апарати, както и за доставка на лекарства, консумативи, тестове, защитно облекло, лични предпазни средства, маски и др. продукти и услуги, необходими за укрепване на капацитета на лечебните заведения в страната за реагиране на кризата с COVID-19.

Подкрепата ще се предостави на Министерство на здравеопазването, което ще определи вида и броя на необходимото оборудване и медицински консумативи, които да бъдат купени, на базата на текущ анализ на ситуацията, прогнозни данни за разпространение на заразата и планираните мерки от страна на правителството.

Изменението на програмата стана възможно в резултат на промените, предложени от страна на Европейската комисия в Общия регламент за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове във връзка със специфичните мерки за мобилизиране на инвестициите в здравните системи на държавите членки и в други сектори от техните икономики в отговор на разпространението на COVID-19.