Кметът Димитър Николов съобщи всички мерки, които към момента се взимат за ограничаването на коронавируса на територията на община Бургас.

Ето и какви са те:

Бургаски психолози ще консултират всички, които се нуждаят от подкрепата им. Денонощният медицински телефон, който обявихме е 0889 60 10 20. На него отговаря дежурно медицинско лице - по въпроси, пряко свързани с мерките срещу разпространение на коронавирус и здравословното състояние на гражданите. Обажданията с цел психологическа консултация и подкрепа ще бъдат пренасочвани към дежурни психолози.

Актуална математическа графика с броя на хората, които са поставени под задължителна карантина заради заболеваемостта от CoViD-19 в Бургас, вече се публикува ежедневно в сайта на Общината и в Смарт Бургас.

Електронната платформа Смарт Бургас вече има мобилна версия. Засега тя е достъпна за телефоните с операционна система андроид. Очаква се разрешение платформата да бъде качена и във вариант за айфон. В Смарт Бургас ще откриете всичко важно за извънредното положение - актуални мерки, горещи телефони, заведения, правещи доставки до дома и т.н.

Общинският приют за безстопанствени кучета също е с мерки за по-голяма безопасност и превенция на разпространението на заразата от коронавирус. Временно са преустановени процедурите по кастрация на бездомни или домашни котки.

Поставихме 33 мобилни мивки на обществени места, при някои от големите търговски обекти и автобусни спирки в града и на всички временни КПП на входно- изходните сртерии на Бургас. Продължаваме да разширяваме периметъра, слагаме и на портовете.

13 химически тоалетни и мобилни мивки са поставени и на КПП-тата при входно-изходните точки на града.

Спряна е работата по сепариране на отпадъците на депото в Братово, заради риск от заразяване на служителите.

Осигуряваме храна, лекарства и подслон на бедстващите грузинци. Очакваме да им бъде предоставен коридор за напускане на страната.

Всички кметски наместници в общината са на работните си места. Те трябва да подпечатват служебни бележки на хората, живеещи извън регулациите на града имат само основателна причина за пътуване до Бургас и преминаване през КПП- тата.

След разговор с директора на ВиК - Бургас са монтирани повече улични чешми, за да бъде обезпечен с достатъчно вода за хигиенни нужди кв. "Победа".

Общинската Дезинфекционна станция е в денонощен режим на работа. Обработват се с дезинфектант улицит, парковете, подлезите, автобусите и спирките на градския транспорт, детските площадки и фитнес уредите на открито.

Дезинфекцират се и ръкохварки по всички подлези и пасарелки както и асансьорите към тях. Всяка вечер се извършва дезинфекция на автобусите на градския транспорт, централните спирки, автогарите, пощите.

Засилваме още дезинфекцията в ромските махали.

Всички държавни и общински медицински заведения, както и автобусите в градския транспорт, са оборудвани с диспенсери с дезинфектант, както и големите и средни търговски обекти. Разширяваме мрежата към по- малките, кварталите и селата.

1 950 учители работят в момента дистанционно с много добри резултати. 30 детски градини също работят дистанционно.

Бургаска фирма и една софийска започнаха да произвеждат защитни шлемове за лекарите в болниците. До края на седмицата ще бъдат изработени общо 100 броя.

Пристигнаха и първите количества защитни облекла, поръчани от Община Бургас на бургаска фирма. С тях се зареждат медицинските екипи.

УМБАЛ Бургас има спешна нужда от мобилен рентгенов апарат за инфекциозното отделение. Фирми и физически лица започнаха да се включват със средства, които превеждат в обявените дарителски сметки на сайта на Община Бургас. Необходими са още доста средства за медицинско оборудване.

Доставяме ежедневно лични предпазни средства на лекарите в УМБАЛ Бургас.

Генетичната лаборатория в Бургас разполага с ограничен набор от генетични тестове за изследване. Това е проблем не само за Бургас, а и за цяла България и цяла Европа. Капацитетът й е до 90 генетични теста за денонощие.

Съвместно с полицията продължават проверките на хората под задължителна карантина. Доставяме им хранителни продукти, медикаменти и необходими неща.

Друг общински екип работи и по заявка на горещите телефони за доставка на необходимото на възрастни хора или самотни родители с деца.

Екипите и териториалните директори раздават концентрат на домоуправителите, тъй като има проблем с намирането на пулверизатори в търговската мрежа. Осигурени са над 2 000 разфасовки концентрат. Разширяваме обхвата към по- малки сгради и съставни селища. Мобилни екипи са разпределени за дезинфекция на входни брави, домофони, копчета на асансьори.

РЗИ-Бургас предостави половин тон спирт на Дезинфекционна станция, за да се осигури достатъчно дезинфектант за болници, магазини и блокове.

1 тон конфискуван спирт ще се достави на УМБАЛ.

Към доставките за над 1000 храна потребители на Домашен социален патронаж, от днес са включени и хората от Съюза на военноинвалидите.

Събираме база данни за доброволци, които ще могат да се включат към екипите при влошаване на обстановката.

Продължава да се измерва температурата на всички пристигащи пътници на автогарите "Запад" и "Юг". Следи се за хигиената и дезинфекцията в пътническите салони на автобусите.

Изпратили сме своите изисквания за дезинфекция на превозните средства и до ДАИ, с искане за увеличаване на контрола на транспортните фирми.

Здравните медиатори продължават работата си в ромските махали на територията на общината. Там продължава засиленото полицейско присъствие.