Земеделският производител Илия Проданов е номиниран за фермер на годината в конкурс, организиран от списание „Агробизнесът“. В традиционната надпревара се включват видни представили на сектора, доказали, че успешно преодоляват всички предизвикателства и по нищо не отстъпват от колегите си от цял свят. За приза са номинирани хора от бранша, които въпреки трудностите продължават напред и нагоре.

„Зърнопроизводството е бизнесът на фамилията Проданови. Този нелек бранш осигурява хляб на няколко семейства – на бащата Янчо, на двамата му синове Илия и Георги, както и на двамата работници. Логистиката е поверена на мама Янка. Това е кратката визитка. Тук е нужно само да се добави, че Янчо Проданов се захванал със земеделие в далечната вече 1991 година. Тогава започнал да обработва 200 декара ниви в землището на бургаската община Камено. С течение на времето масивите се увеличили, не без помощта на синовете, които активно се включили в бизнеса и така до днес.“, сочи представянето на Илия Проданов като номиниран в конкурса.

Проданови обработват 12 хиляди декара в четири землища в общините Камено и Бургас. Една четвърт от тях са собствени, останалите са наети и арендовани. Сеят традицонните за страната зърнени култури – пшеница, ечемик, рапица, царевица, нахут. По-рядко са нивите със слънчоглед. Намалили с годините площите с него, защото е по-труден за реализация. Няма добра цена последно време, пък и вносът също я подбива допълнително. Рапицата, въпреки че е по-трудоемка, им се „получава” и е по-доходоносна, разказва Илия.

Фирмата разполага със съвременна собствена база, която се намира в село Полски извор. Разполага със складове, навеси, площадки, ремонтна работилница.

Всъщност и Илия, и Георги са учили икономика и мениджмънт. Сега Илия е четвърти курс право във Великотърновския университет. Илия е семеен, горд татко на три деца – две момиченца и момченце на 5 и 3 години, а най-малкото е на шест месеца.

Илия е убеден, че точно аграрният сектор е шансът за страната ни и за хората. Въпреки че населението е застаряващо, особено в по-отдалечените от градовете селища, все ще се обърне тенденцията и младите вместо на запад, ще се върнат назад към корените си. С днешните технологии и техника може да бъде постигнато много. И ще бъде!

Списание „Агробизнесът“ организира за 19-та поредна година конкурса „Еврофермер на годината“, „Евробизнес дама на годината “ и Млад еврофермер на годината“. Краят на гласуването е 31 март 2020 година.