Джипитата против в аптеката да могат да ни сменят лекарството

img

Националната асоциация на общопрактикуващите лекари е категорично против обсъжданото в момента да се даде възможност за смяна на терапията, предписана от лекар, от страна на фармацевта, т.нар. генерично заместване. В писмо до министъра на здравеопазването, шефа на Здравната каса и до Българския лекарски съюз, джипитата са категорични, че всеки един специалист трябва да изпълнява дейности в рамките на своята професионална компетентност:

Лекарите - да диагностицират и лекуват чрез определяне на терапията, а фармацевтите - да изпълняват предписаното лечение, така както е зададено от лекуващия лекар.

Според личните лекари възможността за генерично заместване съществува при условие, че е изрично посочена от назначилия лечението лекар, който по закон носи цялата отговорност за последствията от проведеното лечение.

Като аргументи джипитата посочват, че само те познават изцяло конкретния пациент, проследяват не само конкретната диагноза, но и цялостната анамнеза, включително и алергиите и съпътстващите заболявания и само те могат да проследят ефекта от предписаната терапия.

От Асоциацията на личните лекари цитират и Наредба 4 от 4 март 2009 година, която регулира предписването на лекарства и тяхното генерично заместване.

Личните лекари не пропускат да отбележат и че при разрешаване на фармацевтите да заместват лекарства с техни генерици се създава възможност и за корупционни практики, тъй като съществуват т.нар. интегрални схеми, които са особено удобни за собственици, които притежават цялата верига - производство - разпространение и продажба. Има и такива, които я притежават частично, от второто ниво до аптеката, включително.

Гореизложеното е основание, УС и НС на НСОПЛБ да отхвърли категорично въвеждане на генеричното заместване извън разписаното в актуалната, цитирана от нас наредба.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас