Времето на изпитание, което преживяваме всички във връзка с разпространението на коронавируса, ражда много добри примери за взаимопомощ, финансова и морална подкрепа. В Царево например общинският съветник от „Гергьовден“ Емил Пейчев достави 1000 броя защитни маски за лице. Те са за многократна употреба след изпиране . „Който желае може да си вземе от моят офис- магазин, намиращ се на ул . М. Герджиков N/40 гр. Царево. Ще доставя и в Ахтопол. Там можете да търсите в хранителният магазин “ На Валя” така и в хранителният магазин “ Срещу Пощата”. Маските ще си дават БЕЗВЪЗМЕЗДНО!!!!“, обяви Пейчев, който е поръчал маските от бургаска шивашка фирма. Още преди дни той публикува телефона си в социалните мрежи за хора от Царево, които имат нужда от помощ. „Можете да разчитате на мен. Ако се налага да се пазарува , да се вземат лекарства от аптека или е необходим транспорт- можете да разчитате“, обяви той.

Друга инициатива пое пък преподавателка в местното СУ „Н.Й. Вапцаров“. Тя приканва децата заедно да пеят от домовете си.

„От 25-ти март започваме музикална инициатива: Да пеем всички заедно страхотната песен на Емил Димитров „Моя страна, моя ългария“. Времето е точно от 13 часа всеки ден, след приключване на онлайн занятията ни. Нека в дните на изолация ни свързва отново изкуството! Пускайте песента на Вашите устройства и пейте! Текстът съм го публикувала на страницата и съм го разпратила на учениците по класове.Нека това бъде нашата благодарност към всички учители и доктори, които се грижат за нас.“, призова Катя Панайотова.