Човек от китайската провинция Юнан е починал, докато се е връщал на работа в провинция Шандун с автобус, съобщи БНР.

Мъжът е дал позитивна проба за хантавирус. Останалите 32-ма души в автобуса също са тествани, но резултатите им все още не са известни.

Хантавирусите (Hantavirus) са род РНК вируси, които принадлежат към семейство Binyaviridae. Разпространението на вируса става посредством вектор гризачи. Това го прави уникален в своето семейство и може да причини разнообразни болестни синдроми при хората по целия свят.

Междувременно броят на заразените от COVID-19 в Китай достигна 81 171, като през последните 24 часа са регистрирани 78 нови случая. Броят на смъртните случаи пък се увеличи със 7 и достигна 3 277.

Националната здравна комисия на страната (NHC) посочи, че в провинцията Хубей, която е епицентър на заразата с коронавирус, е отчетен само един случай за последните 24 часа.

Здравната комисия в китайската провинция Хубей обяви, че на 25 март ограниченията за пътуване в и извън района ще бъдат премахнати. Това решение идва, след като през последните седмици има рязък спад на броя на заразените.

Отмяната на ограниченията в района обаче изключват град Ухан, откъдето произхожда смъртоносния коронавирус, като градът ще трябва да остане в режим на карантина до 8 април.