Взехме решение за автобус, който да транспортира тази вечер пътниците от самолета от Лондон до Бургас. Нашата информация е, че по-голямата част обаче не са жители на Бургас. Това каза кметът Димитър Николов след заседание на Общинския щаб за борба със коронавируса.

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров заяви, че всички полети, които се осъществяват, подлежат на карантинните мерки, предвидени за тези, които пристигат от страни с повишен риск. „Тези наши съграждани, които се прибират и на всички, които кацат, ще им бъде мерена температурата на всеки поотделно. Ще бъдат ангажирани санитарни инспектори от РЗИ, които ще им връчат предписание, което ги поставя под задължителна 14 дневна карантина. Независимо от това, че много малка част от хората са за Бургаска област, за тези, които получат предписания, които ги поставят под наказателна отговорност, ние ще ги изпратим към съответните РЗИ-та. Нормално е някой да се прибере у дома, когато светът бедства.“, добави д-р Паздеров. Той посочи обаче, че има друг полет – обратно за Англия, с който ще пътуват 200 души, които са българи.

„Ще бъде осигурен и медицински транспорт за тези, които евентуално имат температура или някакви други симптоми. Те ще бъдат откарани до болницата, където ще бъдат прегледани от инфекционист.“, каза още д-р Паздеров.

„Помолихме Летище Бургас да осигури допълнителна дистанция между пътниците при обработката на документите. Това ще отнеме време. Поискахме да бъдат записвани данните за това кой посрещат, за да имаме допълнителна информация в случай, че възникне положителен резултат на някой от пътниците.“, добави кметът Николов.