Правителството ще създаде и експертен медицински съвет към МС, който да подпомага министрите при взимане на социални, икономически и други решения като мерки заради коронавируса. Това стана ясно от думите на премиерът Бойко Борисов в МС по време на среща с професор Коста Костов, консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница "Света Анна", на която присъства и вицепремиерът Томислав Дончев, предава Монитор.

По думите му трябвало и мнение отстрани правилни ли са предприетите мерки досега, колко време ще отнемат, за да знаят как да планират и другите мерки, както и какво казва науката. По думите му това ще е още един щаб, който ще следи и какво предприемат и другите държави и коя мярка дава резултат.

"Искаме максимално обединение на хора, които разбират и да намираме най-добрите решения", каза Борисов. "Мозъчен тръст, когато седнем с Томислав Дончев или Караниколов да решим колко да отпускаме, да имаме гаранция чисто научно за колко време", разясни идеята премиерът.

Борисов даде да се разбере, че става дума за още 4-5 човека от различни специалности, които да ги подпомагат във важните решения, за да може да се прецени колко време ще издържи "мазнинката" на държавата и отново даде пример, че страната е един организъм, който трябва да се поддържа.

Борисов иска по-този начин да се надградят мерките, които предприемат, а не "по усет" да отпускат средства. Той поясни, че до четвъртък или петък ще са готови няколко хиляди защитни облекла и от новия съвет могат да кажат къде и по кои болници първо да разпределят, или пък къде превантивно да се пратят. Премиерът обаче даде да се разбере, че новият съвет няма да е в противоречие с националния щаб, а целта е да поддържат диалог.

От МОН пък в понеделник щели да пуснат обучение за лечението на коронавируса. "Подготвени хора ще излизат и ще дават мнение", каза Борисов.

На свой ред проф. Костов заяви, че в тази битка срещу коронавируса трябва да сме партньори и обединение и е крайно време към щаба да се създаде такъв експертен медицински съвет. Иначе той определи като навременни всички мерки, които правителството е взело. Поне за първият месец стриктните мерки били правилни.

По думите му всеки лекар трябва да зане какво да предприема в своята специалност. Според него трябвало да се изградят и протоколи за всички специалности. Костов е на мнение, че трябва да има и онлайн платформа, където експертите от съвета и лекарите да влизат и дискутират, и от където могат да изтеглят дадени препоръки как да се действа при усложнения на даден пациент.

Костов предложи въпросният съвет да дава брифинги два пъти седмично в МС, за да отговаря на чисто медицински въпроси. Накрая той даде да се разбере, че той ще предложи експертите в съвета, като всеки един от тях пък ще има малка работна група и ще разработва информация за специалистите на терен.