Общо 47 български организирани туристи са извън България. Това стана ясно от брифинг на министъра на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерски съвет.

Те са в Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар и Великденските острови. Тя изтъкна, че е безотговорно поведението, както на туроператорите, които организират тези почивки, така и тези, които са поели риска в тази ситуация да ги реализират.

В Боровец има 25 чужденци. От тях 21 са англичани. Утре те си тръгват. Четирима сърби остават в курорта. Те също си заминават утре. На територията на Пампорово има 16 чуждестранни туристи. От Румъния е един, от Русия са 4-ма, които утре отпътуват, от Турция са 5-ма, а от Хърватия са двама.

В Банско има най-много чуждестранни граждани. Те са около 111 към днешна дата, подчерта Ангелкова. Тази сутрин рано отпътуваха още 46 британски граждани, утре се очаква още 29 британски граждани да отпътуват, допълни министърът. Руските туристи, които е трябвало утре да отпътуват с чартър може и да не се качат на самолета, защото тръгват от град, поставен под карантина. Руският посланик е поел ангажимент да бъдат извозени с друг чартър, за да не заразят други пътници.

Буквално нямаме туризъм, изтъкна министърът и посочи, че такава криза се наблюдава в глобален мащаб.