Бургаската червенокръстка организация отличи с почетна грамота Д-р Тодор Бояджиев -специалист по „Вътрешни болести” и „Трансфузионна хематология”. По време на годишното общо събрание на БЧК-Бургас академик Христо Григоров-председател на Национално сдружение БЧК връчи грамотата с признателност. Повече от 20 години д-р Бояджиев е начело на Кръвния център в Бургас. Участва в конгреси и симпозиуми с международно представяне, има богата и дългогодишна практика в областта на хематологията. Преди година е завършил „Здравен мениджмънт”, като темата на дипломната му работа е „Насоки за реформа в структурата на трансфузионната медицина".

Д-р Бояджиев има изключително обхватен и в същото време детайлен поглед върху темата кръводаряване .

„Аз съм убеден, че държавните организации са в дълг към обществото в това направление. Имаме една стратегия, заложена в Министерството на здравеопазването за доброволно и безвъзмездно кръводаряване, това е една от неговите цели. Но мисля, че по отношение на инвестициите е изключително редуциран и дори, бих казал, забравен аспектът за насърчаването. През последните 30 години мога да кажа, че българското кръводаряване преболедува. Има няколко фактора за това - армията от донаборна, 100 хиляди войници и още толкова сержанти и офицери, около 200 000 човека, беше преобразувана, а заедно с държавните предприятия, които още не бяха приватизирани, имаха подходяща организация и да го кажем пълнеха хладилниците на кръвните центрове с кръв. Отделно имаше и младежки организации и т.н. Не зная кой е правил риск мениджмънта на този преход, но в един момент да не се отчете това, че се елиминира един от огромните донори, какъвто беше армията, след което дойде процесът на приватизацията, който протече на няколко етапа и предприятията преминаха в частни ръце, при което за съжаление една голяма част от фирмите по някакъв начин, много любезно, затвориха вратите си за нас. Това е един от проблемите - трябваше предварително, преди да се случат тези неща, хора от сектора трябваше да направят риск анализ и съответно да се предприемат контра действия, за да бъде поне по-мек този преход”, заявява д-р Бояджиев.

Според него трябва да има информираност за кръводаряването.

„ Добре е веднъж в седмицата, примерно в събота или неделя, в подходящото време по телевизиите да се излъчват 5-10-минутни клипове, направени от професионалисти, които се занимават конкретно с тази работа. Да се дават кадри от кръводаряване, етапите, противопоказанията, ползите за самите кръводарители, ползите за обществото, които могат да бъдат върнати като картина на самия човек и на зрителите. Така, че информацията да бъде достъпно поднесена до различните аудитории. За да се преодолеят страхът и оправданията, че нещо можело да стане. Човек трябва да знае фактите. Безспорно това би помогнало не само пряко в направление кръводаряване, а като цяло за хуманизирането на обществото”, споделя д-р Бояджиев.