Парламентът обсъжда промените във валутния закон. Текстовете променят Закона за Българската народна банка. И по- конкретно курса на лева към еврото, след присъединяването на България към чакалнята за еврозоната.

Промените във валутния закон бяха приети без дебати в парламентарната зала. В кулоарите на парламента обаче представители на всички парламентарни групи бяха категорични, че държавата ни бетонира курса лев-евро. Оттук нататък преговарящите от българска страна за въвеждане на еврото в чакалнята на еврозоната са задължени да настояват за този курс.

„Ние сме „за” спокойствие на хората, за да не се предизвиква паника и да започнат да се обръщат левовете в евро”, заяви Манол Генов от БСП.

„Българският гражданин няма да усети по джоба си или по цените това, което гласувахме днес като промяна. Всичко останало бяха спекулации”, категорична бе Менда Стоянова от ГЕРБ.

„С относителен консенсус, без БСП, българският парламент бетонира сегашния курс на лева към еврото. Смятам, че сега нещата стоят добре. От една страна е отворен пътя към чакалнята на еврозоната. От друга страна е гарантирана стабилността на лева”, смята Йордан Цонев от ДПС.

„Дебатът по този въпрос е много важен, за да няма спекулации.Считаме, че през един дебат, който най-вече може да бъде воден през един референдум с участието на всички българи, може да бъде решен този въпрос”, предложи председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Според правилата престоят в чакалнята на еврозоната за всяка една държава, която иска да въведе еврото, е минимум две години. След което самата държава преценява кога да въведе валутата.

Източник Нова тв