Във Варна от шестимата граждани, които кацнаха от Китай, има един човек с температура 37,1°C. Той е изолиран под наблюдение в университетската болница "Св. Марина", съобщи здравният министър Кирил Ананиев, който инспектира работата на термокамерата на Терминал 2 на летище "София".

На Терминал 1 камерата е монтирана и още днес ще заработи, но там се прилага безконтактно измерване на температурата с т.нар. "пистолети", каза той.
На летището във Варна се очаква също термокамерата да заработи днес, а до петък ще получат такава и на летището в Бургас, където към момента температурата на пристигащите пасажери се мери с "пистолет".
Ананиев обясни, че ссички пътници на летище "София" минават през термокамера, която определя точната температура на всеки един от пасажерите.

Когато температурата на пасажера е над 37°C, той се отвежда в стаичка и попълва анкетен лист. С него се установява състоянието му и дали има притеснения, болки, неразположения и др., добави той.

"Хората с температура се извеждат от летището през специална врата и там чака санитарен автомобил. На база на организацията, която сме създали с лечебните заведения, ако човек е заподозрян, че има някакви опасности от заболяване се отвежда в лечебно заведение, което сме определили. За София това е ВМА, за Варна – болница "Св. Марина, за Бургас – Областната болница", допълни той, цитиран от "Фокус".

Според Ананиев организацията и координацията на летищата за опазването на здравето на гражданите е много добра.
На летището в София има най-малко 10 души от здравните служби на Министерството на здравеопазването, както и съответните екипи на Гранична полиция, летищните власти и Агенция "Митници".

Създадена е необходимата организацията и всяка от тези институции знае в каква ситуация се намесва в пропускателния процес на летище "София", посочи Ананиев.