Шофьор на джип разигра истински екшън, докато паркира на ул.“Устие“ в Царево, като се опита да избяга от полицаи, но отърва наложената му глоба от 500 лева. Това става ясно от решение на Царевския районен съд, с което е отменено издаденото му наказателно постановление.

Полицаите изпълнявали служебните си задължения, когато забелязали джип, спрял пред полицейската кола и на заден ход се опитал да паркира на тротоара. Служителите изчакали, като пред тях водачът на автомобила още веднъж пробвал напред-назад да паркира, като направил няколко неадекватни маневри. Случващото се провокирало полицейските служители да извършат проверка на шофьора. В джипа установили само един мъж, който бил сам. Той не носел в себе си свидетелство за управление, а само талона за регистрация на автомобила. Шофьорът се държал доста превъзбудено, неадекватно, започнал да оспорва проверката, да твърди че той не е управлявал автомобила, само е седял вътре. Полицаите поискали да бъде изпробван за употреба на алкохол, но той отказал категорично, започнал да възразява, поискал да напусне проверката. Било му разяснено, че ще му бъде издаден талон за кръв, който ако желае може да използва. През това време той обаче побягнал към отсрещната къща, за която по-късно било установено, че е негово жилище. Бил догонен от полицаите, били му поставени белезници и пак бил отведен до патрулния автомобил, където му бил издаден талон за кръв. После бил качен в патрулния автомобил и откаран до Спешния център, където пред дежурния лекар, отказал да даде кръв за анализ за употреба на алкохол. След това бил отведен в районното управление, където да му бъдат съставени актове за осуетяване на проверки и за отказа. По време на съставяне на актовете, полицаите забелязали, че на жалбоподателя очите му били много разширени, с червени зеници, имал превъзбудено поведение. Това мотивирало полицейските служители, да му направят тест за употреба на наркотици с Дрегер 5000, но той отказал и затова му написали талон за изследване на кръв. Отвели го с патрулния автомобил в Спешния център, обяснили му, че може да даде кръв за употреба на наркотични вещества, но шофьорът отново отказал, което било удостоверено с протокол. Бил му съставен акт за установяване на административно нарушение.

По-късно обаче шофьорът обжалвал глобата си пред съда. В жалбата си и пред съда твърдял, че не е извършил нарушението, както и че са допуснати съществени процесуални нарушения при издаване на наказателното постановление. Твърденията му, че не е извършил нарушението, били категорично оборени от показанията на полицейски служител.

„Основателно обаче е твърдението, че в хода на производството е допуснато съществено процесуално нарушение, водещо до отмяна на наказателното постановление.“, посочва съдът, като отменя глобата.