Една различна благотворителна изложба бе открита снощи в Дружеството на бургаските художници. Именно емблематичната зала на улица „Александровска” е причина големи творци да дарят своите картини, за да може да се съберат 2500 лв., с които да се погаси стар дълг към Областна администрация. Сагата датира от 2006г., а натрупаните задължения са от наем преди имотът да бъде прехвърлен на Община Бургас, а Дружеството на художниците освободени от такъв. За 13 години с огромни усилия дългът е намален от 11 000 лв. на 2500 лв. Вместо да искат опрощение обаче творците, начело с Добрин Вътев, запретват ръкави и решават със собствения си труд да спечелят средствата, за да излязат на чисто. Така снощи бе дадено начало на благотворителната изложба „Обединени в изкуството", която включва над 100 произведения в жанровете живопис, графика, акварел, скулптура. В нея намират място и иконите на Свети Николай Чудотворец и Света Богородица на художниците Митко Иванов и Джанета Русева. Доц. д-р Тодор Овчаров от Великотърновския университет и софиянецът, който е влюбен в Бургас Данаил Кондиков, също подкрепят каузата със свои произведения, които даряват безвъзмездно.

„Поздравявам Добрин Вътев и неговите колеги за инициативността. Една творческа общност трябва да умее освен да организира добре своя вътрешен живот, да се опитва да бъде и обществено ангажирана и да има отговорност към публичните средства, с които разполага. Най-лесно е, когато не ти стигат пари за нещо, да поискаш от някой, който смяташ, че може да помогне. По-трудната част, но и част, заслужаваща уважение, е да впрегнеш своя собствен потенциал и да опиташ да решиш част от проблемите си сам. Надявам се, че всички ние ще се опитаме да подкрепим художниците”, заяви зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева. Откриването бе уважено и от общински съветници.

Изложбата е отворена до 1-ви февруари, а средствата от закупените картини, ще отидат за каузата. По-голямата част от тях вече е събрана.